Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na „smarowidło” do chleba ale też doskonały sosik do wszelkiego rodzaju sałat. Jedzenie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Dawniej było to proste, wiejskie, codzienne danie. Dzisiaj podaje się je gościom w restauracjach, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często podaje się chleb z oliwą do dobrego wina.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 133
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 133
Składniki
Słoiczki myjemy i wyparzamy. Czosnek miażdżymy, papryczkę pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
Do każdego słoiczka wlewamy po łyżeczce octu, wsypujemy po pół łyżeczki cukru i szczypcie soli. Mieszamy. Następnie wkładamy po dwa kawałki sera typu feta. Papryczkę i czosnek rozdzielamy na trzy części i wrzucamy do każdego słoiczka. Na koniec wlewamy oliwę w takiej ilości, aby zapełnić słoiczki po brzeg. Odstawiamy oliwę do przegryzienia. Następnego dnia jest już gotowa do użycia.
Tak przyrządzoną oliwą można polewać sałatki, można ją jeść z pysznymi włoskimi chlebkami typu ciabatta lub focaccia albo z prostym, wiejskim chlebem popularnym na polskich stołach. Takie proste jedzenie jest bardzo zdrowe. Należy tylko użyć do przyrządzenia oliwy smakowej oliwy dobrej jakości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia będzie do tego przepisu najlepsza, ale mogą być użyte inne oleje, np. olej z pestek dyni, olej lniany. Najważniejsze, aby były to oleje z pierwszego tłoczenia.