Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję przepis na pyszny krem pomarańczowy, który na pewno przyda się w kuchni. Możecie wypełnić nim kruche babeczki, wykorzystać jako masę do tortu, ciast biszkoptowych czy piernikowych. Orange Curd sprawdzi się także doskonale jako nadzienie do naleśników.
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1700
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 290
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 583
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1700
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 290
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 583
Składniki
Pomarańcze myjemy, kroimy na połówki, wyciskamy z nich sok. Przygotowujemy rondelek z grubym dnem. Przekładamy do niego żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy sok pomarańczowy. Składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Gdy masa jest już ciepła dodajemy masło. Całość powolutku mieszamy do momentu, aż powstanie dość gęsty krem o konsystencji budyniu. Wówczas ostawiamy go do wystudzenia lub jeszcze gorący przelewamy do wyparzonego słoiczka. Po wystudzeniu taki krem możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Uwaga: U mnie czas gotowania kremu, od momentu dodania masła, wyniósł 40 minut. Smacznego.