Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i delikatne paluchy z czarnuszką, idealne na kanapki. Polecam :)
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 77
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1054
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4277
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 77
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1054
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4277
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.
Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11-12 dag każdy.
Układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każdy paluch po upieczeniu straci na wadze około 10%.
Po 30 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy żyletką ukośne linie w 2-3 miejscach, ponownie przykrywamy i niech dorastają pozostałe 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się paluchów.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!