Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Używamy je dość często. Ale wbrew "kucharczykom" telewizyjnym - nic nie wyrzucamy. Wszystko można użyć - w odpowiedniej ilości.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7671
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 243
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2675
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 553
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7671
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 243
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2675
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 553
Składniki
W wielu przepisach kulinarnych (szczególnie tych telewizyjnych np. typu Master Chef itp.) polecają wyrzucać pestki z papryczek jako za ostre. Ja ich nie WYRZUCAM ! Jeżeli potrzebuję łagodniejszą wersję potrawy (np. dla wnuków) to usuwam pestki ale ich nie wyrzucam - suszę. Normalnie używam tylko kawałka papryczki - tyle, ile mi potrzeba. Razem z pestkami. Taką częściowo użytą można przechowywać przez kilka dni w lodówce (luzem, bez woreczka lub innego pojemnika).
Jeżeli nie mam zamiaru użyć w najbliższych dniach - suszę. Pestki suszę na spodeczku mieszając je raz dziennie (aby się napowietrzyły i nie spleśniały).
Tak wysuszone pestki i papryczki przechowuję w szczelnym słoiczku. Stosuję do wszystkiego dodawane w kawałku (papryczka) lub zmielone (papryczka, pestki). Suszona jest ostrzejsza po ugotowaniu - dodawać ostrożnie. PAMIĘTAJ!!! Po obróbce papryczek należy DOKŁADNIE umyć ręce i wszystkie narzędzia. Inaczej możemy zatrzeć oczy - nie polecam.