Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta kalafiorowo-pomidorowa

Pasta kalafiorowo-pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6187

Dodano:

Odsłon: 1036

Prosta i rewelacyjna w smaku pasta z pieczonego kalafiora, suszonych pomidorów, czosnku i przypraw. Idealne smarowidło dla jarosza ale mięsożerca również będzie prosił o dokładkę:)

Składniki

  • kalafior 1 szt
  • pomidory suszone 8-10 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasta kalafiorowo-pomidorowa

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, skrapiamy olejem, oprószamy obiema paprykami i lekko solą. Mieszamy. Rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 min - do miękkości /czas pieczenia zależy od wielkości różyczek/. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Do kalafiora dodajemy ząbki czosnku /można wykorzystać czosnek marynowany z suszonymi pomidorami/, suszone pomidory i doprawiamy do smaku przyprawami. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem. Pysznie smakuje z grzankami:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 lipca Swietny przepis! to dla mnie nowosc i dzieki za pokazanie nowych smakow. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń