Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak w opisie. Zostało mi trochę fasoli, więc wymyśliłem pastę a'la smalec. Wybornie smakuje jako awaryjna przekąska dla gości. Podawać z kiszonkami np. ogóreczkiem na kanapce.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy lub dokładnie ugniatamy, odmierzamy potrzebną ilość fasoli.
Na neutralnie smakowym tłuszczu (olej kukurydziany, rzepakowy, masło klarowane), smażymy cebulkę aż się zeszkli. Solimy wedle uznania. Dodajemy starty czosnek. Mieszamy i jeszcze krótko smażymy.
Ogień zmniejszamy na minimalny, dodajemy fasolkę, mieszamy po czym ugniatamy aż uzyskamy pożądany kształt jak na kolejnym zdjęciu.
Dodajemy pieprzu, soli. Jeśli masa jest zbyt gęsta, a chcielibyśmy mieć ją rzadszą, najlepiej jest zostawić trochę wody z gotowania fasoli bądź puszki i dolać.
Pastę zjadamy od razu:) Jeśli chcemy zostawić ją na później, studzimy, przekładamy do naczynia i zamykamy, chowamy do lodówki. Pasta wytrzyma do 3-4 dni. Można podgrzać na lekko tłustej patelni. Wybornie smakuje z kiszonką np. ogórkiem, grzybkiem, cebulką.
Jeśli lubimy skwarki w smalcu, również mam na nie sposób. Korzeń pietruszki należy obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Podsmażyć na brązowo na oleju z dodatkiem sosu sojowego lub soli. Możemy do tego użyć także selera. Jednak według mnie najlepsze "skwarki" wychodzą z kaszy gryczanej. Najlepiej jest do tego użyć suchej kaszy lub płatków gryczanych. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do 'smalczyka'. Chrupiące i pyszne!