Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta kanapkowa z pieczoną dynią, fetą i pomidorowym pesto - pyszna i bardzo aromatyczna. Zrobicie ją błyskawicznie i z tylko kilku składników!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1139
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1165
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13202
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1139
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1165
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13202
Składniki
Do pasty potrzebujemy kawałek upieczonej dyni. Ja używałam dyni hokkaido, więc piekłam jej razem ze skórą. W przypadku innych odmian dyni trzeba je obrać. Upieczoną, ostudzoną dynię kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy ją blenderem. Dodajemy fetę i pesto z suszonych pomidorów. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku sambalem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące. Do miseczki wykładamy pastę, na nią wylewamy odrobinę oliwy i całość posypujemy prażonymi ziarnami dyni. Podajemy ze świeżym pieczywem.