Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta kanapkowa z pieczoną dynią, fetą i pomidorowym pesto - pyszna i bardzo aromatyczna. Zrobicie ją błyskawicznie i z tylko kilku składników!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do pasty potrzebujemy kawałek upieczonej dyni. Ja używałam dyni hokkaido, więc piekłam jej razem ze skórą. W przypadku innych odmian dyni trzeba je obrać. Upieczoną, ostudzoną dynię kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy ją blenderem. Dodajemy fetę i pesto z suszonych pomidorów. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku sambalem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące. Do miseczki wykładamy pastę, na nią wylewamy odrobinę oliwy i całość posypujemy prażonymi ziarnami dyni. Podajemy ze świeżym pieczywem.