Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta kanapkowa z pieczoną dynią, fetą i pomidorowym pesto - pyszna i bardzo aromatyczna. Zrobicie ją błyskawicznie i z tylko kilku składników!
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1495
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 126
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 100
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 68
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 202
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1495
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 126
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 100
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 68
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 202
Składniki
Do pasty potrzebujemy kawałek upieczonej dyni. Ja używałam dyni hokkaido, więc piekłam jej razem ze skórą. W przypadku innych odmian dyni trzeba je obrać. Upieczoną, ostudzoną dynię kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy ją blenderem. Dodajemy fetę i pesto z suszonych pomidorów. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku sambalem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące. Do miseczki wykładamy pastę, na nią wylewamy odrobinę oliwy i całość posypujemy prażonymi ziarnami dyni. Podajemy ze świeżym pieczywem.