Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta z grillowanych warzyw

Przepis dnia 2020-09-22
Pasta z grillowanych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 6384

Dodano:

Odsłon: 243

Podstawa tej doskonalej pasty sa grillowane warzywa w stylu ratatouille - cukinia, baklazan, papryka, pomidory i cebula. Jako srodka wiazacego uzylam orzechów nerkowca, które sprawiaja, ze pasta jest cudownie kremowa.

Składniki

  • 350 g cukinii
  • 200 g bakłażana
  • 3 papryki, czerwona / pomarańczowa
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • rozmaryn, tymianek
  • sól, pieprz
  • 400 g orzechów nerkowca
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasta z grillowanych warzyw

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroic w drobna kostke i umiescic w naczyniu do pieczenia. Dodac oliwe, ocet, ziola, sól, pieprz i wszystko razem wymieszac. Grillowac lub piec w piekarniku w temp. 220° C przez ok. 20-30 minut, az warzywa beda miekkie.
    Zblendowac warzywa bez plynu, który sie zebral w foremce, dodac orzechy nerkowca i wszystko jeszcze raz dobrze zmiksowac. Doprawic w razie potrzeby sola i pieprzem.

  2. Smakuje doskonale jako pasta na chleb, ale nie tylko...

  3. Paste mozna tez stosowac jako dip do nachos, jako sos do makaronu, a nawet do zapiekanek albo pizzy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń