Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasternak był kiedyś bardzo popularnym warzywem, ale dziś jest niestety trochę zapomniany i niedoceniany, a jest nie tylko zdrowy, bardzo smaczny, ale także ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Istnieją różne przepisy na pastę z pasternaku, mnie zacząła smakować kiedy dodałam do niej gruszkę. Lekka słodycz gruszki z pikantnością przypraw to idealne połączenie smaków w tej smacznej paście.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Pasternaki, szalotki, czosnek i gruszke obrac i pokroic w kostke. Papryczke chili drobno posiekac, wczesniej usunac pestki. W rondelku rozgrzac oliwe z uliwek i podsmazyc w niej pasternaki, czosnek i szalotke. Wlac bulion, nastepnie dodać chili i gruszki, doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod pokrywka do miekkosci na umiarkowanym ogniu. Z grubsza posiekac orzechy nerkowca i dodac do pasternaków wraz z miodem, musztarda, olejem orzechowym i sokiem z cytryny.
Skladniki drobno zmiksowac za pomoca recznego blendera lub robota kuchennego, w razie potrzeby ponownie doprawic sokiem z cytryny.
Podawac jako paste do smarowania, dip albo np.farsz do pierogów. W sterylnym sloiku, zalany oliwa z oliwek przechowuje sie w lodówce co najmniej tydzien.