Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, bardzo prosty i tani przepis na pieczony pasztet z kurczaka. Jest kremowy, z chrupiącą skórką. Oczywiście dużo lepszy niż pasztety ze sklepu.
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 59
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 59
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Składniki
Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż słonina zacznie się wytapiać. Kurczaka kroimy na części i dodajemy do słoniny. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut. Po ostudzeniu wyciągamy z garnka kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa. Obieramy mięso z kurczaka od kości. W pozostałym w garnku sosie moczymy bułkę, aż będzie miękka. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mielenia. Na końcu przepuszczamy namoczoną bułkę. Masę doprawiamy whisky, solą, pieprzem, paprykami i gałką muszkatołową do smaku. Dodajemy jajka, sos z garnka i bardzo dokładnie wyrabiamy. Masę pasztetową wkładamy do natłuszczonego i posypanego bułą tartą naczynia żaroodpornego (u mnie wielkości 25x10cm). Naczynie wkładamy do większego naczynia i zalewamy wodą do połowy wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby góra nie spiekła się za mocno.
Po ostudzeniu wkładamy pasztet do lodówki, najlepiej na całą noc. Pasztet ma dobrą konsystencję - nie jest za twardy ani za miękki.