Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z dodatkiem drobiu i śliwki. Pasztet można zamrozić dlatego warto przygotować od razu większą porcję.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Składniki
Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce.