Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Autor:

Przepisów i artykułów: 569 Ocena: 4411

Dodano:

Odsłon: 2684

Uwielbiam pasztety a zwłaszcza te bezmięsne:) Pasztet z warzyw zawsze jest wilgotny i pełen smaków.Doskonale pasuje jako dodatek do kanapek lub dań mięsnych. Doprawiony odpowiednio czosnkiem i ostrą papryką smakuje obłędnie:)

Składniki

  • seler 80 dag
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 4 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • jajka 3 szt
  • bułka tarta 0,75 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z selera

Przygotowanie

  1. Obrany seler /80 dag/ ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach
    W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przez 2-3 min. podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy /często mieszając/ na małym ogniu ok. 45 min. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Do wystudzonej masy dodajemy bułkę tartą, mieloną ostrą paprykę i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy.

  3. Keksówkę / o długości ok. 20 cm/ natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę selerową i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

  4. Pieczemy przez 20 min. w temp. 190 stopni C a następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze 40-45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń