Do góry

Dodatki Przepis na:

Pęczotto z kurkami

Pęczotto z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 3859

Dodano:

Odsłon: 654

Sezon na kurki wystartował. To bardzo wdzięczny produkt, który wspaniale wzbogaca każde danie. Pęczotto z kurkami podałam jako dodatek do confitowanej kaczki. Jest fantastycznym uzupełnieniem obiadu lub jeśli dodacie do niego mięso może stanowić samodzielne danie. ;)

Składniki

  • około 200 g kaszy pęczak
  • 200 g kurek
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • około 1 litr bulionu
  • garść startego twardego sera np. grana padano
  • łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw oczyszczamy grzyby. Najłatwiej to zrobić pędzelkiem, pamiętajcie żeby ich nie myć. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą.

  2. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Dodajemy łyżkę masła i posiekany drobno czosnek. Lekko przyrumieniamy czosnek i później dodajemy kurki. Smażymy, aż ładnie się zarumienią.

  3. Następnie dodajemy kaszę, chwile podsmażamy i zmniejszamy ogień na średni. Teraz zaczynamy podlewać ją bulionem. Dokładnie tak samo jak w przypadku risotta. Dolewamy około szklankę bulionu i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Następnie dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak dalej, aż kasza będzie odpowiednio miękka.

  4. Na koniec, kiedy odparuje ostatni płyn dodajemy masło, starty ser i majeranek. W razie potrzeby doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń