Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto bazyliowe z orzechami

Pesto bazyliowe z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1563

Dodano:

Odsłon: 1774

Dziś przepis na pesto bazyliowe z dodatkiem orzeszków włoskich, idealne do przygotowania pysznego i szybkiego obiadu. Szczególnie polecam spróbować przepisu osobą które hodują bazylię, a kupują pesto ze słoika. Więcej na blogu.

Składniki

  • 30 gramów świeżych liści bazylii (jeden krzak)
  • 25 gramów orzeszków włoskich (lub innych)
  • 70-100 mililitrów oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 szczypty soli oraz pieprzu
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Orzechy obieramy i prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż zrumieniają
    • Liście bazylii zrywamy, ważymy i dokładnie myjemy, jeśli pozostawimy po kilka na gałązce to zioła odrosną
    • Całość blendujemy na drobną masę
    • Tak przygotowane pesto najlepiej podawać z świeżym makaronem, gnocchi lub użyć jako marynatę
    • Do gotowego dania najlepiej dodać twardy długo dojrzewający ser
    • Zamiast bazylii można także użyć innych ziół takich jak rukola czy natka pietruszki, a także orzechy włoskie możemy zastąpić innymi np. pinii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń