Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pesto bazyliowe z dodatkiem orzeszków włoskich, idealne do przygotowania pysznego i szybkiego obiadu. Szczególnie polecam spróbować przepisu osobą które hodują bazylię, a kupują pesto ze słoika. Więcej na blogu.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 877
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 273
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31527
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 877
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 273
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31527
Składniki
• Orzechy obieramy i prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż zrumieniają • Liście bazylii zrywamy, ważymy i dokładnie myjemy, jeśli pozostawimy po kilka na gałązce to zioła odrosną • Całość blendujemy na drobną masę • Tak przygotowane pesto najlepiej podawać z świeżym makaronem, gnocchi lub użyć jako marynatę • Do gotowego dania najlepiej dodać twardy długo dojrzewający ser • Zamiast bazylii można także użyć innych ziół takich jak rukola czy natka pietruszki, a także orzechy włoskie możemy zastąpić innymi np. pinii.