Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pesto bazyliowe z dodatkiem orzeszków włoskich, idealne do przygotowania pysznego i szybkiego obiadu. Szczególnie polecam spróbować przepisu osobą które hodują bazylię, a kupują pesto ze słoika. Więcej na blogu.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1473
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 549
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1473
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 549
Składniki
• Orzechy obieramy i prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż zrumieniają • Liście bazylii zrywamy, ważymy i dokładnie myjemy, jeśli pozostawimy po kilka na gałązce to zioła odrosną • Całość blendujemy na drobną masę • Tak przygotowane pesto najlepiej podawać z świeżym makaronem, gnocchi lub użyć jako marynatę • Do gotowego dania najlepiej dodać twardy długo dojrzewający ser • Zamiast bazylii można także użyć innych ziół takich jak rukola czy natka pietruszki, a także orzechy włoskie możemy zastąpić innymi np. pinii.