Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto prowansalskie

Pesto prowansalskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 26097

Dodano:

Odsłon: 284

Niezwykle aromatyczne, wyraziste i pyszne pesto stworzone z mieszanki ziół typowej w Prowansji, której kuchnia to czysta natura doprawiona słońcem. Ta świeża mieszanka jest wyjątkowa - wystarczy jej mały dodatek, aby nasze potrawy zyskały niesamowitego smaku oraz aromatu.

Składniki

  • ŚWIEŻE ZIOŁA:
  • 1 małe drzewko bazylii
  • pęczek tymianku
  • pęczek oregano
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki liści majeranku
  • 2 łyżki liści cząbru
  • 2 łyżki liści szałwii
  • 2 łyżki liści mięty pieprzowej
  • 0,5 łyżki liści kwiatów lawendy (opcjonalnie)
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 40 g orzeszków pini
  • 40 g sera Beaufort
  • 1 ząbek czosnku
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pesto prowansalskie

Przygotowanie

  1. Wszystkie zioła dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym serem Beaufort*. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    * opcjonalnie możemy użyć innego twardego sera np. parmezanu

  2. WYJĄTKOWY DODATEK: Gorąco polecam dodatek lawendy, która sprawi, że pesto będzie jeszcze bardziej aromatyczne, wyjątkowe i bardzo prowansalskie. Nie wolno jednak przesadzić z jej ilością, gdyż zdominuje smak pesto i wszystko będzie smakowało perfumami. Pół łyżki świeżych kwiatków w zupełności wystarczy. Jeśli nie macie dostępu do świeżej lawendy to spokojnie możecie ją pominąć. Sama kompozycja ziół jest niesamowita w smaku oraz bardzo aromatyczna.

    ZASTOSOWANIE: Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do ziemniaków i pizzy. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli sosu do burgera lub tortilli.

    PRZECHOWYWANIE: Pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do około 7 dni. Jego wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Puma654 30 czerwca Nie wiem skąd ten pomysł,bo coś takiego po prostu nie istnieje.Może być pistou,ale to tylko 4 składniki: bazylia,czosnek,oliwa i sól.Prowansalski jest też sos aioli.To co Ty proponujesz to jest sos ze świeżych ziół ,które są znane Polakom w wersji suszonej jako zioła prowansalskie.W oryginale nie ma czegoś takiego.Owszem istnieje mieszanka ziół suszonych w Prowansji,ale w jej skład wchodzą:rozmaryn,oregano,cząber,tymianek.Lawendy tam nie spotkasz.Należy uważać na łączenie ziół ,bo za duża ich różnorodność może okazać się katastrofą. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 czerwca Jakie bogactwo zapachów i smaków!!!!Pyszne i zdrowe pesto :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 czerwca Patrząc na skład, już można być w NIEBIE smakowym ;) Super dodatek, ale kto by go trzymał parę dni, pycha :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 24 czerwca Pełen zestaw ziół z mojego balkonu. Zawsze Twoje pesto jest wyjątkowe. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń