Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczne, wyraziste i pyszne pesto stworzone z mieszanki ziół typowej w Prowansji, której kuchnia to czysta natura doprawiona słońcem. Ta świeża mieszanka jest wyjątkowa - wystarczy jej mały dodatek, aby nasze potrawy zyskały niesamowitego smaku oraz aromatu.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1321
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1307
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 238
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1321
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1307
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 238
Składniki
Wszystkie zioła dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym serem Beaufort*. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. * opcjonalnie możemy użyć innego twardego sera np. parmezanu
WYJĄTKOWY DODATEK: Gorąco polecam dodatek lawendy, która sprawi, że pesto będzie jeszcze bardziej aromatyczne, wyjątkowe i bardzo prowansalskie. Nie wolno jednak przesadzić z jej ilością, gdyż zdominuje smak pesto i wszystko będzie smakowało perfumami. Pół łyżki świeżych kwiatków w zupełności wystarczy. Jeśli nie macie dostępu do świeżej lawendy to spokojnie możecie ją pominąć. Sama kompozycja ziół jest niesamowita w smaku oraz bardzo aromatyczna. ZASTOSOWANIE: Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do ziemniaków i pizzy. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli sosu do burgera lub tortilli. PRZECHOWYWANIE: Pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do około 7 dni. Jego wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. Życzę smacznego! :)