Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczne, wyraziste i pyszne pesto stworzone z mieszanki ziół typowej w Prowansji, której kuchnia to czysta natura doprawiona słońcem. Ta świeża mieszanka jest wyjątkowa - wystarczy jej mały dodatek, aby nasze potrawy zyskały niesamowitego smaku oraz aromatu.
Bardzo zdrowe pesto z natki pietruszki z dodatkiem orzechów. Nadaje się jako...
Odsłon: 28086
Danie ze słoika? W sumie tak. Od przyjaciela Włoch dostałem paczkę makaronu l...
Odsłon: 2420
Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe pesto z wiosennej pokrzywy :)
Odsłon: 15692
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 38
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 768
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 283
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 38
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 768
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 283
Składniki
Wszystkie zioła dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym serem Beaufort*. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. * opcjonalnie możemy użyć innego twardego sera np. parmezanu
WYJĄTKOWY DODATEK: Gorąco polecam dodatek lawendy, która sprawi, że pesto będzie jeszcze bardziej aromatyczne, wyjątkowe i bardzo prowansalskie. Nie wolno jednak przesadzić z jej ilością, gdyż zdominuje smak pesto i wszystko będzie smakowało perfumami. Pół łyżki świeżych kwiatków w zupełności wystarczy. Jeśli nie macie dostępu do świeżej lawendy to spokojnie możecie ją pominąć. Sama kompozycja ziół jest niesamowita w smaku oraz bardzo aromatyczna. ZASTOSOWANIE: Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do ziemniaków i pizzy. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli sosu do burgera lub tortilli. PRZECHOWYWANIE: Pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do około 7 dni. Jego wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Sos pomidorowy do pizzy
Dodatki
Ziemniaki z kapustą kiszoną
Dodatki
Lukier cytrynowy
Dodatki
Domowy majonez
Sos pomidorowy do pizzy
Idealny sos na pizzę i do pizzy. Mój ulubiony.
Odsłon: 247
Ziemniaki z kapustą kiszoną
Znudziły Ci się tradycyjne gotowane ziemniaki, oto przepis dla Ciebie. Nie ma...
Odsłon: 719