Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z roszponki i ziaren słonecznika

Pesto z roszponki i ziaren słonecznika

Autor:

Przepisów i artykułów: 972 Ocena: 26440

Dodano:

Odsłon: 1927

Propozycja na zielone, smaczne i aromatyczne pesto na bazie listków roszponki i prażonych ziaren słonecznika. Całość podkreśla wyrazisty smak sera Marble Cheddar oraz czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem oraz ryżem, ale może posłużyć także jako smarowidło do kanapek.

Składniki

  • 130 g roszponki
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 65 g sera Marble Cheddar
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pesto z roszponki i ziaren słonecznika

Przygotowanie

  1. Ser Marble Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Ziarna słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia i uwolnienia aromatu. Studzimy.

    Umyte i osuszone listki roszponki przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, startym Marble Cheddar, uprażonymi ziarnami słonecznika oraz około 1 łyżeczki soli himalajskiej.

    Wszystko miksujemy przez kilka sekund.

    Po tym czasie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek, doprawiamy obficie świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze przez chwilę miksujemy.

    Pesto świetnie komponuje się z makaronem, ryżem oraz kaszą pęczak.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń