Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczona szyneczka do chlebka

Pieczona  szyneczka do chlebka

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 898

Dodano:

Odsłon: 1310

Nie ma to jak własna szyneczka upieczona. O niebo zdrowsza i przede wszystkim smaczniejsza.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • Przyprawa kucharek
  • Sól do smaku
  • Majeranek 1 garść
  • Czosnek 2 duże ząbki
  • Cebule 3 średnie
  • Podgrzybki suszone 6 sztuk
  • Masło 1 łyżka
  • Woda 1/2 filiżanki
  • Pieprz czarny mielony
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona szyneczka do chlebka

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyć mięso pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego.

  2. Oprószyć mięso przyprawą Kucharek, solą, czarnym pieprzem świeżo zmielonym oraz majerankiem i wstawić do lodówki na całą noc.

  3. Obrać czosnek i pokroić w plasterki, cebulę przekroić na połówki, dodać łyżkę masła, podgrzybki suszone i wodę.

  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 1 1/2 godziny.

  5. Sprawdzić czy mięso jest upieczone.

  6. Wyjąć upieczoną szynkę na talerz i czekać aż przestygnie.

  7. Ostudzoną szynkę pokroić na plastry i podawać z chlebem lub też żurawiną (moja żurawina jest własnej roboty). Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń