Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone drożdżowe pierożki z wytrawnym farszem.

Przepis dnia 2018-10-01
Pieczone drożdżowe pierożki z wytrawnym farszem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 766

Dodano:

Odsłon: 4029

Aromatyczne pierożki z farszem pieczarkowym z dodatkiem sera, papryki i ziół.

Składniki

  • 0,5 kg mąki tortowej + podsypka i to co się wgniecie.
  • 1 paczka świeżych drożdży
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i 1 łyżeczka granulowanego czosnku)
  • 1 szklanka mleka 1 kostka masła
  • odrobina soli do mąki 1 łyżeczka cukru do rozczynu.
  • 1/2 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła
  • 4 plastry sera
  • zielona pietruszka koperek 2 gałązki szczypiorku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone drożdżowe pierożki z wytrawnym farszem.

Przygotowanie

  1. Usmażyć na maśle pieczarki z dodatkiem "warzywka"i pieprzu oraz cebuli
    Pokroić zioła, ser i paprykę,

  2. Usmażone na maśle pieczarki z cebulą połączyć z pokrojonymi ziołami, papryką i serem. Wymieszać.

  3. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka zrobić zaczyn.
    Odstawić w ciepłe miejsce.
    Na stolnicę wysypać mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli.
    Masło rozpuścić w garnuszku z ciepłym mlekiem.
    Do mąki dodać rozczyn, mleko z masłem, jajka i zagnieść lekkie elastyczne ciasto.
    Wyrobić tak aby odchodziło od ręki, miało pęcherzyki i było gładkie i lśniące.
    Przykryć ściereczką i pozostawić aby dwukrotnie powiększyło swoją objętość.
    Kulę podzielić na 4 części.
    Każdorazowo 1/4 kuli rozwałkować na stolnicy i wykrawać krążki.
    Na środek nałożyć farsz , bok zwilżyć wodą i zlepić.

  4. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pierożki posmarować jajkiem zmieszanym z przyprawami i jeśli zostało masłem i mlekiem.

  5. Piec około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń