Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony boczek zna i lubi niemal każdy z nas. Pachnący, soczysty, a jeśli trafi się nam chudy kawałek - jest idealny na kanapki :) pojawia się na stole z okazji różnych świąt, ale też i bez żadnej okazji. Do jego przygotowania nie trzeba też jakiejś specjalnej filozofii ani tajemnych mocy, wystarczy kawałek boczku i trochę przypraw :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29307
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29307
Składniki
Boczek przecinamy na dwa kawałki. Solimy porządnie każdy z nich, ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie czubkiem noża robimy w boczku dość gęste nacięcia i wpychamy w nie ząbki czosnku (mogą być przekrojone na pół).
Do miseczki wsypujemy słodką paprykę, paprykę wędzoną, ostrą paprykę, suszony czosnek, majeranek, rozmaryn, cząber i przyprawę kebab-gyros. Całość starannie mieszamy.
Powstałą mieszanką przypraw obsypujemy boczek z każdej strony i odstawiamy na minimum dwie godziny.
Każdy kawałek boczku pakujemy w rękaw do pieczenia. Na każdy kawałek układamy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Pieczemy około 1h 20min w 180 stopniach. Studzimy i podajemy pokrojony w plasterki. Smacznego!!!!