Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczony Chlebek ziołowy

Pieczony Chlebek ziołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1169 Ocena: 14414

Dodano:

Odsłon: 1366

Taki Chlebek ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Idealny na różne uroczystość, zamiast zwykłego chleba, jak również na drugie śniadanie. Doskonały i prosty przepis, spróbuj sama.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju
  • Składniki na masę ziołową:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 g liści bazylii
  • 60 g masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczony Chlebek ziołowy

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na masę ziołową, przekładamy do blendera i blendujemy 3 minuty. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.

  2. 2. Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
    3. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30cm na 40 cm.

  3. 4. Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm.

  4. 5. Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
    6. Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C.

  5. 7. Chlebek gotowy.
    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń