Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania.
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 79
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9001
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 110
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 79
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9001
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 110
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .
Następnie do rozczynu dodaję pozostałe mleko, mąkę , sól , żółtko i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz i nadal mieszam łyżką aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 3 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut.
Z wyrośniętego ciasta odrywam po kawałeczku ciasta i formuję wałeczki, długość oraz ilość wałeczków zależy od tego jak dużą formę(miseczkę) użyjemy do wypieczenia koszyczka. W moim przypadku zrobiłam 20 wałeczków. Z pozostałego ciasta zrobię warkocz dookoła koszyczka oraz ucho.
Następnie z wałeczków wyplatam koszyczek(dokładnie pokazałam to na filmiku).
Miseczkę na której będę wypiekała koszyczek dokładnie smaruję tłuszczem. Wyplecione ciasto delikatnie spłaszczam dłońmi i nakładam na miseczkę. Dwa centymetry od brzegu koszyczka odcinam wkoło końcówki ciasta tak żeby powstał około 2 centymetrowy paseczek dookoła miseczki bez ciasta, tam umieszczę po wypleceniu wianek wieńczący koszyczek. (trudno jest to opisać proszę zobaczyć na filmie :).
Z pozostałego ciasta odcinam 2/3 ciasta i dzielę na 3 równe części, z każdego kawałeczka formuję wałeczek o długości takiej aby obejmował obwód miseczki. Z uformowanych wałeczków wyplatam warkocz . Wyplecionym warkoczem owijam do dookoła miseczkę w miejscu bez ciasta i mocno ściskam w miejscu łączenia .
Koszyczek przed pieczeniem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika koszyczek maluję rozmąconym białkiem. Pieczenie: Miseczkę z koszyczkiem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut , spód mocno się spiecze ale boki będą ładnie złote a ciasto nie będzie w środku surowe (dzięki czemu dłużej będzie mógł stać ). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu Po upieczeniu odstawiam na chwilę do przestudzenia i wyjmuję miseczkę z koszyczka.
Formowanie ucha: Pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części i formuję dwa wałeczki. Wałeczki ze sobą skręcam i kładę na miseczkę , ucho maluję rozmąconym białkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ( trochę krócej niż koszyczek trzeba sprawdzać żeby za bardzo ucho się nie spiekło) . Upieczony koszyczek i ucho łączę ze sobą za pomocą wykałaczek .
Koszyczek Wielkanocny z ciasta drożdżowego jest gotowy. Życzę udanego wyplatania i wypieku . Pozdrawiam Babcia Ewa Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :)