Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na ostrą pastę paprykową rodem z Tunezji. Harissa stanowi pełen smaku dodatek do sosów, zup, makaronów czy marynat. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryb, zarówno smażonych, pieczonych czy grillowanych. Można ją przygotować z kilku składników dostępnych bez problemu w sklepach. Ilość oliwy pozwala regulować ostrość – im mniej oliwy, tym pasta będzie pikantniejsza.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231667
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4913
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36136
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1355
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231667
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4913
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36136
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1355
        
        
                Składniki
Surowe ostre papryczki namocz we wrzątku; odstaw na pół godziny.
Oczyść i pokrój namoczone papryczki.
Do pojemnika blendera dodaj grillowaną paprykę, pokrojone papryczki i czosnek.
Dodaj przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, suszonę kolendrę, pieprz cayenne oraz wędzoną paprykę. Dolej sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę.
Stopniowo dodaj oliwę i blenduj do połączenia składników.
Smacznego