Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puree z batatów to ciekawa alternatywa dla ziemniaczanego puree. Ma świetny, słodki smak, który warto zrównoważyć pikantnymi przyprawami.
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88285
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11659
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1818
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88285
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11659
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1818
Składniki
Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, aż będą miękkie. Odcedzamy. Mleko z masłem lekko podgrzewamy. Dodajemy do batatów i zostawiamy na minutę. Po tym czasie bataty ubijamy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i chipotle. To ostatnie jest szczególnie ważne, bo nadaje nie tylko ostrego, ale także wędzonego smaku. Przed podaniem puree posypujemy płatkami chilli. Puree z batatów sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Ja podałam je do grillowanej kiełbasy i sprawdziło się świetnie.