Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puree z batatów to ciekawa alternatywa dla ziemniaczanego puree. Ma świetny, słodki smak, który warto zrównoważyć pikantnymi przyprawami.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 285
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21603
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 285
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21603
Składniki
Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, aż będą miękkie. Odcedzamy. Mleko z masłem lekko podgrzewamy. Dodajemy do batatów i zostawiamy na minutę. Po tym czasie bataty ubijamy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i chipotle. To ostatnie jest szczególnie ważne, bo nadaje nie tylko ostrego, ale także wędzonego smaku. Przed podaniem puree posypujemy płatkami chilli. Puree z batatów sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Ja podałam je do grillowanej kiełbasy i sprawdziło się świetnie.