Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puree z batatów to ciekawa alternatywa dla ziemniaczanego puree. Ma świetny, słodki smak, który warto zrównoważyć pikantnymi przyprawami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11025
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6324
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5404
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13289
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5049
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11025
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6324
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5404
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13289
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5049
Składniki
Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, aż będą miękkie. Odcedzamy. Mleko z masłem lekko podgrzewamy. Dodajemy do batatów i zostawiamy na minutę. Po tym czasie bataty ubijamy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i chipotle. To ostatnie jest szczególnie ważne, bo nadaje nie tylko ostrego, ale także wędzonego smaku. Przed podaniem puree posypujemy płatkami chilli. Puree z batatów sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Ja podałam je do grillowanej kiełbasy i sprawdziło się świetnie.