Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie musicie go spróbować!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2958
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 123
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 59
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 60
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2958
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 123
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 59
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 60
Składniki
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiej patelni z dodatkiem oleju. Papryki smażyć na bardzo małym ogniu wraz z pokrojonymi pomidorami przez około 1,5 - 2 godziny - od czasu do czasu mieszając. Do smażenia dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W połowie dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Na koniec, gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Całość zakwasić octem, zmiksować na jednolitą oraz gładką masę i przełożyć do słoiczków lub buteleczek. Sos stanowi doskonały dodatek do kanapek, wędlin, mięs oraz ryb, ale może być także świetnym dodatkiem do wytrawnych naleśników lub sałatek. Życzę smacznego! :)