Do góry

Dodatki Przepis na:

Placek do Barszczu

Przepis dnia 2020-02-03
Placek do Barszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 663 Ocena: 6372

Dodano:

Odsłon: 1917

Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • Kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie zupy ogonowej
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • Składniki na farsz:
  • Cebula
  • ½ kg mięsa mielonego
  • ½ kg pieczarek
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • Jajko
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placek do Barszczu

Przygotowanie

  1. Wymiary formy:
    długość - 34 cm
    szerokość - 24 cm
    wysokość - 7,5 cm
    1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, zapiekamy 15 minut w 180°C.

  2. 2. W tym czasie robimy farsz: cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    3. Do cebuli dodajemy starte na tarce o dużych oczach pieczarki oraz kostki rosołowe.
    4. Doprawiamy pieprzem oraz solą, studzimy.

  3. 5. Mięso przekładamy do miski, solimy, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, starte na tarce ugotowane jajka oraz ostudzone grzyby.

  4. 6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony placek.

  5. 7. Drugie placek rozwałkowujemy i układamy na wierzch.
    8. Pieczemy 30 minut w 180°C.

  6. 9. Po upieczeniu dowolnie kroimy i podajemy z barszczem.
    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń