Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowna polewa do ciast, tortów czy deserów
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 349
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 569
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1057
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 349
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 569
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1057
Składniki
Namocz żelatynę w 1/2 filiżanki wody i odstaw na bok na 5 minut, aż napęcznieje. W rondlu podgrzej mleko skondensowane, cukier i wodę, aż zacznie wrzeć. Czekoladę podziel na kawałki i przełóż do miski. Dodaj barwnik. Dodaj napęczniałą żelatynę do rondelka i dobrze wymieszaj. Następnie zalej gorącą cieczą kawałki czekolady. Poczekaj chwilę, aż czekolada będzie miękka i następnie zblenduj całość na gładką masę. Bardzo ważne jest kilkakrotne przelewanie mikstury przez sitko aby usunąć " farfocle" i pęcherzyki powietrza. ( przy okazji studzimy polewę)
Glazurę studzimy przed polaniem. Maksymalna temperatura to 33 stopnie. Pamiętamy, żeby dobrze schłodzić ciasto przed dekorowaniem go polewą mirror glaze.
Glazurę lustrzaną wylewamy na dobrze schłodzony deser lub tort musowy lub tort pokryty kremem innym niż mus upewniając się, że jego powierzchnia jest idealnie gładka (najkorzystniej wylać ją bezpośrednio na krem lub mus). Polewę zaczynamy wylewać na sam środek deseru, następnie zataczając kręgi wokół jego brzegów. Jeżeli w polewie będą widoczne pęcherzyki powietrza należy je szybko przebić patyczkiem. Po wylaniu polewy należy deser odstawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godziny. Deser podajemy w ciągu 24 godzin od polania polewą.