Do góry

Dodatki Przepis na:

Polewa lustrzana na tort (mirror glaze)

Polewa lustrzana na tort (mirror glaze)

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2033

Dodano:

Odsłon: 6824

Polewa ta cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna. Pięknie udekoruje Wasze ciasto. Polecam:)

Składniki

  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny + 125 ml wody
  • 300 g białej czekolady
  • 1 barwnik spożywczy z tubki (10 g)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polewa lustrzana na tort (mirror glaze)

Przygotowanie

  1. W małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały barwnik. Mieszamy i gotowe. Polewę możemy rozlać na tort dopiero kiedy całkiem ostygnie. Tort dekorujemy według uznania. Przy tortach z polewą lustrzaną najlepiej prezentują się delikatne subtelne dekoracje.

    Rada! Oblewając tort polewą lustrzaną najwygodniej będzie postawić go na jakimś podwyższeniu postawionym na środku blaszki do pieczenia, do której zleci z tortu nadmiar polewy.

    Przepis na tort z polewą lustrzaną znajdziesz na moim blogu. Zapraszam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń