Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis pochodzi od Nastii, mojej lubej z Ukrainy i smakuje wytrawnie. Według mnie kasza gryczana w Polsce nie jest tak popularna jak na Ukrainie. Na wschodzie przygotowuje się z niej nawet kaszki dla niemowląt. Przygotowane placki mają szerokie zastosowanie. Można podawać na szereg sposobów: same, ze śmietaną lub kefirem, na słodko, do zupy, do mięs itd.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3812
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414573
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2342
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3812
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414573
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2342
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy w głębokim naczyniu. Mieszamy do uzyskania ciasta jak na naleśniki. Odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej tym lepiej). Na mocno rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, wlewamy powoli ciasto. Pieczemy okrągłe, małe placki, aż lekko zbrązowieją po obu stronach. Najlepiej smakują od razu, jeszcze ciepłe.