Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni rozkoszuję się słonecznymi smakami. Dzisiaj upiekłam pszenny chlebek podobny do focacci.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3848
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414742
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2390
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3848
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414742
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2390
Składniki
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pokrojony czosnek . Chwilkę smażymy i wyłączamy , zostawiamy aby się ostudził. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody. Czekamy aż wyrośnie. W tym czasie na stolnicę wysypujemy mąkę i do niej dodajemy posiekane zioła, pokrojone pomidory i ostudzony czosnek razem z tłuszczem. Wszystko mieszamy .
Dodajemy zaczyn i wyrabiamy lekkie ciasto dolewając po trochu ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy odstaje nam od rąk i wytwarzają się pęcherzyki. Ja rozciągam ciasto i kciukami robię w nim dziury.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W takie upalne dni bardzo szybko to następuje. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. rozciągam i robię dołki. Posypuję niewielką ilością ziaren. Przykryć ciasto ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebek przykryć wilgotną ściereczką. Nie będzie miał twardej skórki. Odstawić do wystygnięcia. Trudno będzie poskromić się od spróbowania. Ale chlebek będzie lepiej się kroił .
Nie wytrzymałam już odkroiłam sobie kawałek. Jest pyyyszny!! Smacznego!!!