Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni rozkoszuję się słonecznymi smakami. Dzisiaj upiekłam pszenny chlebek podobny do focacci.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Składniki
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pokrojony czosnek . Chwilkę smażymy i wyłączamy , zostawiamy aby się ostudził. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody. Czekamy aż wyrośnie. W tym czasie na stolnicę wysypujemy mąkę i do niej dodajemy posiekane zioła, pokrojone pomidory i ostudzony czosnek razem z tłuszczem. Wszystko mieszamy .
Dodajemy zaczyn i wyrabiamy lekkie ciasto dolewając po trochu ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy odstaje nam od rąk i wytwarzają się pęcherzyki. Ja rozciągam ciasto i kciukami robię w nim dziury.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W takie upalne dni bardzo szybko to następuje. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. rozciągam i robię dołki. Posypuję niewielką ilością ziaren. Przykryć ciasto ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebek przykryć wilgotną ściereczką. Nie będzie miał twardej skórki. Odstawić do wystygnięcia. Trudno będzie poskromić się od spróbowania. Ale chlebek będzie lepiej się kroił .
Nie wytrzymałam już odkroiłam sobie kawałek. Jest pyyyszny!! Smacznego!!!