Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pumpkin Fudge czyli słodki cukierek z dyni. Tworzony jest poprzez ogrzewanie dyni a następnie pozostawianie jej do schłodzenia. Proces jest powtarzany kilka razy. Efekt końcowy jaki z tego powstaje, wynagradza nam pracę w to włożoną. Powstaje prawdziwa dyniowa uczta :)
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 92
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 118
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 127
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 92
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 118
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 127
Składniki
Dynię, wodę, goździki i laski cynamonu gotujemy. Kiedy dynia zmięknie wsypujemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia. Proces gotowania i chłodzenia powtarzamy aż do całkowitego wyparowania wody. Po każdym chłodzeniu masa staje się coraz gęściejsza. Im bardziej gęsta musimy częściej mieszać, aby zapobiec przypaleniu. Moja dynia po czwartym chłodzeniu uzyskała swój pożądany efekt.
Co nam daje chłodzenie? Bardzo dużo. Pomaga nam to ocenić prawdziwą konsystencję. W trakcie ciągłego ogrzewania jest to niemożliwe. Dobre rady; pracę z produkcją naszych cukierków najlepiej zacząć wieczorem. Do rana masa ochłodzi się. Na drugi dzień mamy szansę dwukrotnego wystudzenia. Po kolejnym wystudzeniu zobaczymy, że nie możemy wyjąć drewnianej łyżki. Jest to koniec naszej pracy na kuchence. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Smarujemy ręce oliwką i lekko smarujemy cały blat z wierzchu. Następnie odrywamy papier ( schodzi bez trudu) Masę odwracamy i smarujemy oliwka z drugiej strony. Tniemy na dowolne kształty. SMACZNEGO :)