Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż hasło puree w pierwszej kolejności kojarzy się z ziemniakami, warto wiedzieć, że to przyrządzone z selera również zasługuje na uwagę. Odpowiednio przyrządzone nie tylko potrafi zaskoczyć wyjątkowym smakiem, ale też jest lekkostrawne i zawiera niewielką ilość węglowodanów, co ma duże znaczenie w przypadku osób stosujących konkretne rodzaje diety. W poniższym przepisie dowiesz się, jak przygotować pyszne puree z selera, równie doskonałe jako dodatek do wielu rozmaitych dań.
malakser lub blender
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32580
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32580
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, tą samą czynność powtórz z gruszkami. Cebule pozbaw łupin i pokrój na mniejsze części, a selery umyj i osusz. Wszystko razem ułóż na blasze i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 90 minut, dopóki selery nie będą całkiem miękkie (sprawdzisz to wbijając w ich środek widelec).
Kiedy warzywa przestygną, obierz selery i przełóż je do malaksera. Dodaj też obrane gruszki, cebulę i czosnek pozbawiony łupinek. Wlej połowę mleka, dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie świeżym tymiankiem, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Jeżeli puree będzie zbyt gęste, powoli dolewaj niewielkie ilości mleka, aby otrzymać jego właściwą konsystencję.