Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż hasło puree w pierwszej kolejności kojarzy się z ziemniakami, warto wiedzieć, że to przyrządzone z selera również zasługuje na uwagę. Odpowiednio przyrządzone nie tylko potrafi zaskoczyć wyjątkowym smakiem, ale też jest lekkostrawne i zawiera niewielką ilość węglowodanów, co ma duże znaczenie w przypadku osób stosujących konkretne rodzaje diety. W poniższym przepisie dowiesz się, jak przygotować pyszne puree z selera, równie doskonałe jako dodatek do wielu rozmaitych dań.
malakser lub blender
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 282
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 144
Proponuje sernik z ciasteczkami OREO, przepis prosty , nieskomplikowany a ser...
Odsłon: 386
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 282
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 144
Proponuje sernik z ciasteczkami OREO, przepis prosty , nieskomplikowany a ser...
Odsłon: 386
Składniki
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, tą samą czynność powtórz z gruszkami. Cebule pozbaw łupin i pokrój na mniejsze części, a selery umyj i osusz. Wszystko razem ułóż na blasze i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 90 minut, dopóki selery nie będą całkiem miękkie (sprawdzisz to wbijając w ich środek widelec).
Kiedy warzywa przestygną, obierz selery i przełóż je do malaksera. Dodaj też obrane gruszki, cebulę i czosnek pozbawiony łupinek. Wlej połowę mleka, dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie świeżym tymiankiem, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Jeżeli puree będzie zbyt gęste, powoli dolewaj niewielkie ilości mleka, aby otrzymać jego właściwą konsystencję.