Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż hasło puree w pierwszej kolejności kojarzy się z ziemniakami, warto wiedzieć, że to przyrządzone z selera również zasługuje na uwagę. Odpowiednio przyrządzone nie tylko potrafi zaskoczyć wyjątkowym smakiem, ale też jest lekkostrawne i zawiera niewielką ilość węglowodanów, co ma duże znaczenie w przypadku osób stosujących konkretne rodzaje diety. W poniższym przepisie dowiesz się, jak przygotować pyszne puree z selera, równie doskonałe jako dodatek do wielu rozmaitych dań.
malakser lub blender
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1002
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 311
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 70
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1002
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 311
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 70
Składniki
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, tą samą czynność powtórz z gruszkami. Cebule pozbaw łupin i pokrój na mniejsze części, a selery umyj i osusz. Wszystko razem ułóż na blasze i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 90 minut, dopóki selery nie będą całkiem miękkie (sprawdzisz to wbijając w ich środek widelec).
Kiedy warzywa przestygną, obierz selery i przełóż je do malaksera. Dodaj też obrane gruszki, cebulę i czosnek pozbawiony łupinek. Wlej połowę mleka, dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie świeżym tymiankiem, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Jeżeli puree będzie zbyt gęste, powoli dolewaj niewielkie ilości mleka, aby otrzymać jego właściwą konsystencję.