Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż hasło puree w pierwszej kolejności kojarzy się z ziemniakami, warto wiedzieć, że to przyrządzone z selera również zasługuje na uwagę. Odpowiednio przyrządzone nie tylko potrafi zaskoczyć wyjątkowym smakiem, ale też jest lekkostrawne i zawiera niewielką ilość węglowodanów, co ma duże znaczenie w przypadku osób stosujących konkretne rodzaje diety. W poniższym przepisie dowiesz się, jak przygotować pyszne puree z selera, równie doskonałe jako dodatek do wielu rozmaitych dań.
malakser lub blender
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1357
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12392
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15537
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1357
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12392
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15537
Składniki
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, tą samą czynność powtórz z gruszkami. Cebule pozbaw łupin i pokrój na mniejsze części, a selery umyj i osusz. Wszystko razem ułóż na blasze i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 90 minut, dopóki selery nie będą całkiem miękkie (sprawdzisz to wbijając w ich środek widelec).
Kiedy warzywa przestygną, obierz selery i przełóż je do malaksera. Dodaj też obrane gruszki, cebulę i czosnek pozbawiony łupinek. Wlej połowę mleka, dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie świeżym tymiankiem, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Jeżeli puree będzie zbyt gęste, powoli dolewaj niewielkie ilości mleka, aby otrzymać jego właściwą konsystencję.