Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną cukinię z patelni, którą możemy podać do obiadu lub do dań z grilla.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 125
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 260
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 97
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 125
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 260
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 97
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Składniki
Dokładnie umytą cukinię kroję w plasterki. Czosnek drobniutko kroję, umytą o czyszczoną z nasionek papryczkę drobniutko kroję i dodaję do czosnku. Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekam.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 10 minut. Następnie dodaję czosnek, papryczkę, doprawiam oregano i delikatnie solą (sos sojowy jest słony więc dodaję mało soli). Mieszam i smażę jeszcze około 4 minut. Usmażoną cukinię przekładam do miski i przygotowuję sos. Do sosu sojowego dodaję miód, sok z cytryny i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Do cukinii dodaję sos, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną cukinię odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Przed podaniem sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Cukinia z patelni jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa