Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rillettes z gęsi to wybitne smarowidło do chleba, które oczaruje smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonej pracy. Rillettes z gęsi możemy zjeść od razu lub zapasteryzować i przechowywać w spiżarni nawet do 3-4 miesięcy.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 325
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 325
Składniki
Upieczone mięso z gęsi oddzielamy od kości.
Smalec wytapiamy w rondelku.
Do metalowej foremki przekładamy rozdrobnione mięso, zalewamy je tłuszczem. Wlewamy czerwone wino. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 2 godziny.
Mięso z gęsi odsączamy z tłuszczu. Mniejsze kawałki gęsi rozdrabniamy na włókna.
Skórę gęsi i większe kawałki przekładamy do osobnego naczynia. Dodajemy 1/3 tłuszczu. Składniki doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem.
Zmiksowane mięso łączymy z 1/3 tłuszczu i włóknami gęsi. Składniki mieszamy. Rillettes z gęsi przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zalewamy ostatnią porcją tłuszczu. Słoiczki zakręcamy.
Rillettes z gęsi przechowujemy w lodówce do kilku tygodni lub pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą przez około 20 minut. Czynność powtarzamy po 24 godzinach. Następnie znosimy słoiczki do spiżarni.