Do góry

Dodatki Przepis na:

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3778

Dodano:

Odsłon: 28144

Wcale nie jest trudno zrobić dobre risotto.

Składniki

  • ryż Arborio - 400g
  • bulion drobiowy - 1,3 litra
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • szafran - odrobina
  • pieprz
  • szpinak - 200g
  • ser parmezan, dziugas lub olender
  • masło - 2 łyżki
  • białe wytrawne wino - szklanka
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i czosnek.

  2. Podsmażamy chwilę i wsypujemy ryż. Ryż powinien pochłonąć cały tłuszcz i wymieszać się z cebulą. Podsmażamy go aż się zeszkli.

  3. Dolewamy na patelnię wino i redukujemy alkohol ciągle ryż mieszając. Mieszanie to podstawa dobrego risotto i trzeba sporo cierpliwości by udało się idealnie.

    Do gorącego bulionu dodajemy kilka nitek szafranu. Dolewamy bulion do ryżu po chochelce. Mieszamy, redukujemy, dolewamy, mieszamy, redukujemy dolewamy. Wszystko na niewielkim ogniu. Z każdym kolejnym razem ryż będzie miększy, a konsystencja risotto będzie się robić coraz bardziej kremowa.

  4. Doprawiamy ryż solą i pieprzem (jeśli bulion nie był mocno doprawiony). Po kilku chochelkach dodajemy do ryżu szpinak i dwie łyżki masła. Na chochelkę przed końcem do risotto powinien trafić starty parmezan. Około szklanki sera w zupełności wystarczy.

  5. Mieszamy do uzyskania ostatecznie doskonałej konsystencji ryżu. Nie powinien być rozgotowany ale nie powinien być twardy. Ważne jedynie by cały czas podczas jego przygotowywania był mieszany i oddzielany od dna. Oczywiście ceramiczna lub teflonowa powierzchnia dzisiejszych naczyń zapobiega przywieraniu się ryżu i jego przypaleniu ale warto poświęcić trochę czasu i zrobić risotto jak należy.

    Pod wpisem znajdziecie link do naszego bloga gdzie prezentujemy inne przepisy na pyszna domową kuchnię. Zapraszam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elektronik92 17 czerwca 2015 super przepis :) polecam każdemu :) robiłam w sobotę wspaniale smakuje sam i jako dodatek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń