Do góry

Dodatki Przepis na:

Rozetki ziemniaczane

Rozetki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 2063

Rozetki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków, pieczone w piekarniku.

Składniki

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rozetki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodałam jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodałam też szczyptę soli, miękkie masło i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Można do tego użyć łyżki lub miksera. Powstałe ciasto ziemniaczane przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i za jego pomocą wyciskałam rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozetki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Rozetki powinny się ładnie przyrumienić z wierzchu. Rozetki podałam na ciepło jako dodatek do mięsa, ale można je również zajadać samodzielnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń