Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Smaku nie da się opisać, ale czytając mnóstwo przepisów na paprykarz, nikt nie użył świeżych papryk, tylko sproszkowane, dlaczego ? Przecież jak sama nazwa mówi, paprykarz. Trzeba czuć kawałki papryki, żeby móc doświadczyć prawdziwego smaku paprykarza. Bardzo polecam :)
Rybny paprykarz domowy według Marioli.
Składniki
- morszczuk filet 4 szt.
- 1 szklanka ryżu 20 dag
- suszona włoszczyzna 3 łyżki
- por 5 cm (pokrojony w talarki)
- Cebula 1 szt.
- papryka czerwona słodka 1 szt.
- papryczka ostra 1 szt.
- Koncentrat pomidorowy
- pomidory krojone 1 puszka
- czosnek 2 zęby
- domowa lub kupna kostka rosołowa
- olej do smażenia
- Woda 3 szklanki
- Suche przyprawy:
- Ostra papryka wędzona
- Słodka papryka mielona
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Pieprz cytrynowy
- Natka pietruszki
- Koperek
Składniki
- morszczuk filet 4 szt.
- 1 szklanka ryżu 20 dag
- suszona włoszczyzna 3 łyżki
- por 5 cm (pokrojony w talarki)
- Cebula 1 szt.
- papryka czerwona słodka 1 szt.
- papryczka ostra 1 szt.
- Koncentrat pomidorowy
- pomidory krojone 1 puszka
- czosnek 2 zęby
- domowa lub kupna kostka rosołowa
- olej do smażenia
- Woda 3 szklanki
- Suche przyprawy:
- Ostra papryka wędzona
- Słodka papryka mielona
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Pieprz cytrynowy
- Natka pietruszki
- Koperek

Etapy przygotowania
Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego.

Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody.

Solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki.

Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu.

Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania się. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień.

Dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko.

Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie.

Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło.

Pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666312

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 120

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 609

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5776

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 990

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 266
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666312

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 120

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 609

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5776

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 990

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 266



Składniki
- morszczuk filet 4 szt.
- 1 szklanka ryżu 20 dag
- suszona włoszczyzna 3 łyżki
- por 5 cm (pokrojony w talarki)
- Cebula 1 szt.
- papryka czerwona słodka 1 szt.
- papryczka ostra 1 szt.
- Koncentrat pomidorowy
- pomidory krojone 1 puszka
- czosnek 2 zęby
- domowa lub kupna kostka rosołowa
- olej do smażenia
- Woda 3 szklanki
- Suche przyprawy:
- Ostra papryka wędzona
- Słodka papryka mielona
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Pieprz cytrynowy
- Natka pietruszki
- Koperek
Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego.
Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody.
Solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki.
Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu.
Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania się. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień.
Dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko.
Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie.
Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło.
Pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego!!!