Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Smaku nie da się opisać, ale czytając mnóstwo przepisów na paprykarz, nikt nie użył świeżych papryk, tylko sproszkowane, dlaczego ? Przecież jak sama nazwa mówi, paprykarz. Trzeba czuć kawałki papryki, żeby móc doświadczyć prawdziwego smaku paprykarza. Bardzo polecam :)
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 283
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 154
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 177
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 283
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 154
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 177
Składniki
Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego.
Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody.
Solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki.
Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu.
Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania się. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień.
Dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko.
Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie.
Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło.
Pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego!!!