Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy majonez jest najsmaczniejszy. Wykonanie ekspresowe!
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 414
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2558
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 414
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2558
Składniki
Domowy majonez jest banalnie łatwy w wykonaniu. Żółtko wbiłam do wysokiego naczynia do tego łyżka musztardy, szczypta soli. Nie trzeba więcej żółtek, jedno jest w stanie zemulgować przemysłowe ilości majonezu. Fileciki anchois podbijają smak majonezu, i nie są wyczuwalne w smaku- nie dodałam soli- one są bardzo słone. Teraz trzeba odpalić trzepaczkę i wlewać powoli olej, do uzyskania sztywnego majonezu. Powinien zacząć być dobry po wlaniu około 150ml oleju. Można zrobić więcej w zależności od potrzeby- wtedy trzeba go doprawić solą i musztarda- lub octem.
Na salacie położyłam majonez i całość posypałam szczypiorem. Idealny dodatek obiadowy lub grillowy.