Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy majonez jest najsmaczniejszy. Wykonanie ekspresowe!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 85
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 63
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 85
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 63
Składniki
Domowy majonez jest banalnie łatwy w wykonaniu. Żółtko wbiłam do wysokiego naczynia do tego łyżka musztardy, szczypta soli. Nie trzeba więcej żółtek, jedno jest w stanie zemulgować przemysłowe ilości majonezu. Fileciki anchois podbijają smak majonezu, i nie są wyczuwalne w smaku- nie dodałam soli- one są bardzo słone. Teraz trzeba odpalić trzepaczkę i wlewać powoli olej, do uzyskania sztywnego majonezu. Powinien zacząć być dobry po wlaniu około 150ml oleju. Można zrobić więcej w zależności od potrzeby- wtedy trzeba go doprawić solą i musztarda- lub octem.
Na salacie położyłam majonez i całość posypałam szczypiorem. Idealny dodatek obiadowy lub grillowy.