Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna sałatka niskokaloryczna i sycąca. Upieczona papryka jest miękka i ma łagodny słodkawy smak. Bakłażany upieczone bez albo z niewielką ilością tłuszczu są miękkie i soczyste i mają swój specyficzny smak. Zmieszane z sosem pomidorowym i polane gęstym jogurtem z dodatkiem czosnku tworzą całe danie. Sałatka nadaje się jako dodatek do dań mięsnych albo jako samodzielne danie z chlebem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2423
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4576
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1672
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 515
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2423
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4576
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1672
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 515
Składniki
Bakłażany pokroić w grube paski osolić i pozostawić na 20 min. Opłukać z soli i pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę i bakłażany włożyć do piekarnika i piec w temp 200°C aż będą miękkie, około 40-60 min. Mieszać od czasu do czasu.
Do jogurtu dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku i sól do smaku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć w oliwie aż będzie miękka. Do cebuli dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku, pomidory z puszki, suszone pomidory pokrojone drobniutko, cukier, pieprz i sól do smaku. Gotować aż sos zrobi się gęsty i woda wyparuje. Wymieszać upieczone bakłażany i papryki z sosem pomidorowym i doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać jogurtem.