Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso w galarecie na kanapki
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 788
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 788
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Składniki
Umyte i oczyszczone serca i żołądki gotowałam półtorej godziny w litrze wody z warzywami, przyprawami i zielenina bulionową. Tak jak zwykły rosół. Można zebrać ewentualny nadmiar ok.
Po tym czasie odcedziłam bulion, zostanie około pół litra, i rozmieszałam w nim żelatynę- podwójną dawkę czyli 6 łyżeczek, dodałam roztarty majeranek i przeciśnięty ząbek czosnku Do tężenia salcesonu użyłam pojemnika szynkowara, ale lepiej sprawdza się zwykła ucięta butelka po wodzie półtoralitrowej. Włożyłam do niego ugotowane podroby, pokrojoną w kostkę marchew i całość zalałam bulionem z żelatyną.
Następnego dnia salceson można kroić na kanapki, lub jeść jak galaretę skropioną sokiem z cytryny lub octem po dawnemu. Smacznego :)