Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso w galarecie na kanapki
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21730
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 369
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21730
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 369
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
Składniki
Umyte i oczyszczone serca i żołądki gotowałam półtorej godziny w litrze wody z warzywami, przyprawami i zielenina bulionową. Tak jak zwykły rosół. Można zebrać ewentualny nadmiar ok.
Po tym czasie odcedziłam bulion, zostanie około pół litra, i rozmieszałam w nim żelatynę- podwójną dawkę czyli 6 łyżeczek, dodałam roztarty majeranek i przeciśnięty ząbek czosnku Do tężenia salcesonu użyłam pojemnika szynkowara, ale lepiej sprawdza się zwykła ucięta butelka po wodzie półtoralitrowej. Włożyłam do niego ugotowane podroby, pokrojoną w kostkę marchew i całość zalałam bulionem z żelatyną.
Następnego dnia salceson można kroić na kanapki, lub jeść jak galaretę skropioną sokiem z cytryny lub octem po dawnemu. Smacznego :)