Dodatki Przepis na:
Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce.

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19238
Dodano: 16.06.2017
Odsłon: 11286
Składniki
- schab wieprzowy bez kości 80 dag
- pieczarki 3-4 szt.
- papryka czerwona słodka 1 szt.
- papryka chili 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- ser żółty radamer, starty 3 łyżki
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Pieprz czarny
- czosnek granulowany
- Bazylia
- Majeranek
- oliwa 3-4 łyżki
- osłonka poliamidowa 35 cm
- przędza wędliniarska
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór.
-
Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca. Z kawałka wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
-
Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki.
-
W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy.
-
Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.
-
Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, schab wkładamy do osłonki, napełniamy farszem tak żeby wyszedł z drugiej strony schabu. Wkładamy koreczek ze schabu, osłonkę zaginamy i dokańczamy napełnianie schabu. Farsz popychamy tłoczkiem od dużej strzykawki.
-
Po skończonym napełnianiu farszem, zatykamy drugi otwór w mięsie.
-
Osłonkę zawiązujemy ścisło z jednej strony, skręcamy drugą końcówkę osłonki mocno i też ścisło zawiązujemy.
-
Ja osznurowałam jak szynkę, żeby ładnie się wszystko ułożyło.
-
Tak osznurowany schab wkładamy do gorącej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza i parzymy 120 minut.
-
Po sparzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzony schab wkładamy do lodówki na kilka godzin.
-
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (0)