Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce.

Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19238

Dodano:

Odsłon: 11286

Polecam faszerowany schab z pieczarkami, papryką, serem i cebulą. Bardzo smaczna wędlina do chleba. Zrobiony farsz wystarcza na nadzienie 2 kawałków schabu, jeden faszerowany schab upiekłam, drugi zrobiłam w osłonce poliamidowej parzony. Smaczniejszy jest ten zrobiony w osłonce.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości 80 dag
  • pieczarki 3-4 szt.
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • papryka chili 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • ser żółty radamer, starty 3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • czosnek granulowany
  • Bazylia
  • Majeranek
  • oliwa 3-4 łyżki
  • osłonka poliamidowa 35 cm
  • przędza wędliniarska
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór.

  2. Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca. Z kawałka wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  3. Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki.

  4. W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy.

  5. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.

  6. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, schab wkładamy do osłonki, napełniamy farszem tak żeby wyszedł z drugiej strony schabu. Wkładamy koreczek ze schabu, osłonkę zaginamy i dokańczamy napełnianie schabu. Farsz popychamy tłoczkiem od dużej strzykawki.

  7. Po skończonym napełnianiu farszem, zatykamy drugi otwór w mięsie.

  8. Osłonkę zawiązujemy ścisło z jednej strony, skręcamy drugą końcówkę osłonki mocno i też ścisło zawiązujemy.

  9. Ja osznurowałam jak szynkę, żeby ładnie się wszystko ułożyło.

  10. Tak osznurowany schab wkładamy do gorącej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza i parzymy 120 minut.

  11. Po sparzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzony schab wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń