Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam faszerowany schab z pieczarkami, papryką, serem i cebulą. Bardzo smaczna wędlina do chleba. Zrobiony farsz wystarcza na nadzienie 2 kawałków schabu, jeden faszerowany schab upiekłam, drugi zrobiłam w osłonce poliamidowej parzony. Smaczniejszy jest ten zrobiony w osłonce.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 59
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 59
Składniki
Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór.
Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca. Z kawałka wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki.
W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy.
Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.
Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, schab wkładamy do osłonki, napełniamy farszem tak żeby wyszedł z drugiej strony schabu. Wkładamy koreczek ze schabu, osłonkę zaginamy i dokańczamy napełnianie schabu. Farsz popychamy tłoczkiem od dużej strzykawki.
Po skończonym napełnianiu farszem, zatykamy drugi otwór w mięsie.
Osłonkę zawiązujemy ścisło z jednej strony, skręcamy drugą końcówkę osłonki mocno i też ścisło zawiązujemy.
Ja osznurowałam jak szynkę, żeby ładnie się wszystko ułożyło.
Tak osznurowany schab wkładamy do gorącej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza i parzymy 120 minut.
Po sparzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzony schab wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!