Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wersji bardzo chudej ale z ulubioną galaretką.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 277
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 277
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Składniki
Do mięsa mielonego dodałam przyprawy, wyciśnięty czosnek, i żelatynę i około 100ml wody. Masę wyrobiłam. Zawszę można wziąć do ust odrobinę masy i sprawdzić czy przyprawy są wyczuwalne.
Masę luźno ułożyłam w słoikach, maksymalnie do 2/3 wysokości. Zalałam wodą tak aby zakrywała mięso.
Zakręcone słoiki dałam na ściereczce do gara i zalałam wodą do wysokości farszu. Jak widać tłuszczu jest bardzo mało, tylko zrobiła się obwódka. Jeśli chcemy zjeść "smaczek" od razu wystarczy jedna pasteryzacja. Wodę trzeba prawie doprowadzić do wrzenia, wtedy zmniejszyć gaz do minimum i nie przykrywać wystarczy 1,5 h- mniej więcej będzie temperatura 85 C. Jeśli chcemy mieć konserwę to pasteryzujemy: 1,5 h pierwszego dnia po 24h 1 godzinę drugiego dnia 40 min, trzeciego dnia.
Smacznego :)