Do góry

Dodatki Przepis na:

Smaczek ze słoika

Smaczek ze słoika

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 15393

Dodano:

Odsłon: 7491

W wersji bardzo chudej ale z ulubioną galaretką.
Reklama
Reklama
Smaczek ze słoika

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodałam przyprawy, wyciśnięty czosnek, i żelatynę i około 100ml wody. Masę wyrobiłam. Zawszę można wziąć do ust odrobinę masy i sprawdzić czy przyprawy są wyczuwalne.

  2. Masę luźno ułożyłam w słoikach, maksymalnie do 2/3 wysokości.
    Zalałam wodą tak aby zakrywała mięso.

  3. Zakręcone słoiki dałam na ściereczce do gara i zalałam wodą do wysokości farszu.

    Jak widać tłuszczu jest bardzo mało, tylko zrobiła się obwódka.

    Jeśli chcemy zjeść "smaczek" od razu wystarczy jedna pasteryzacja.
    Wodę trzeba prawie doprowadzić do wrzenia, wtedy zmniejszyć gaz do minimum i nie przykrywać wystarczy 1,5 h- mniej więcej będzie temperatura 85 C.

    Jeśli chcemy mieć konserwę to pasteryzujemy:
    1,5 h pierwszego dnia
    po 24h 1 godzinę drugiego dnia
    40 min, trzeciego dnia.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 09 listopada 2020 Domowa pyszna konserwa:)Mięsko pyszne ale galareta to prawdziwy rarytas:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 listopada 2020 No masz, u mnie to się wszyscy, o tą właśnie galaretkę biją hehehe. Super żarełko i przynajmniej wiesz, co jesz, bo w sklepie, to E,E,E i E w składzie :D Odpowiedzi: 14 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń