Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i tania pasta fasolowa. Dzięki dodatkowi smażonej cebuli, jabłka i przypraw faktycznie smakiem przypomina smalec ;) W każdym razie jest pyszna i polecam ją nie tylko wegetarianom!
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1862
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1862
Składniki
Fasolę przed gotowaniem musimy namoczyć przez 12 godzin. Fasolę zalewamy dużą ilością wody - na 200g fasoli potrzebujemy około 1l wody. Po moczeniu fasolę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Zajmie to 60-90 minut. Ja używałam do gotowania szybkowaru i fasola była miękka po 30 minutach gotowania. Fasolę znów odcedzamy, ale na razie pozostawiamy wodę po gotowaniu, może się jeszcze przydać. Jeszcze ciepłą fasolę rozgniatamy widelcem. Nie polecam używać blendera, bo nie zależy nam na gładkiej konsystencji - wręcz przeciwnie, kawałki fasoli są jak najbardziej pożądane. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy starte jabłko i smażymy jeszcze około 5 minut. Do fasoli dodajemy cebulę i jabłko wraz z całym olejem, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mieszamy. Jeśli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta, dodajemy wodę z gotowania fasoli. Ja dodałam 3 łyżki wody. Smalczyk najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonego ogórka. Pastę w lodówce można trzymać około tygodnia.