nie jest to potrawa fit ale czasem mozna sobie pozwolić na kilka kuleczek
Smazone kulki ziemniaczane
Składniki
- ziemniaki 6 szt
- mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
- sól
- olej
Składniki
- ziemniaki 6 szt
- mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
- sól
- olej

Etapy przygotowania
1. ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na gładko, lekko przestudzić, 2. wyrabiać ziemniaki ręką, dosypując tyle mąki ziemniaczanej, żeby ciasto si sklejało, ok 1- 1 1/2 łyżki, formować kulki wielkości orzech włoskiego, 3. rozgrzać olej w rondlu, wrzucać kuleczki (powinny swobodnie pływać), smażyć na rumiano, po wyjęciu osączyć na ręczniku papierowym, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 7

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 951

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 34
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 7

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 951

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 34



Składniki
- ziemniaki 6 szt
- mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
- sól
- olej
1. ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na gładko, lekko przestudzić, 2. wyrabiać ziemniaki ręką, dosypując tyle mąki ziemniaczanej, żeby ciasto si sklejało, ok 1- 1 1/2 łyżki, formować kulki wielkości orzech włoskiego, 3. rozgrzać olej w rondlu, wrzucać kuleczki (powinny swobodnie pływać), smażyć na rumiano, po wyjęciu osączyć na ręczniku papierowym, smacznego
Super:)