Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówią na nie pączki z ziemniakami.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski,dajemy pozostałe składniki i rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło . Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków.
Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.
Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Idealne do czerwonego barszczyku lub do żurku.