Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówią na nie pączki z ziemniakami.
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2486
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3124
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2780
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2486
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3124
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2780
Składniki
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski,dajemy pozostałe składniki i rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło . Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków.
Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.
Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Idealne do czerwonego barszczyku lub do żurku.