Do góry

Dodatki Przepis na:

Soczysty schab kanapkowy

Przepis dnia 2014-05-24
Soczysty schab kanapkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4258

Dodano:

Odsłon: 66059

Rewelacyjny przepis na soczysty schab gotowany w zalewie. Łatwy w wykonaniu, stanowiący bezkonkurencyjną alternatywę dla wędlin zakupionych w sklepie. Przepis dostałam od koleżanki z pracy i od chwili kiedy pierwszy raz go przygotowałam, moja rodzina cały czas się go domaga:)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Soczysty schab kanapkowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, czosnek pokrojony na ćwiartki i majonez. Wymieszać oraz dodać umyty schab. Garnek położyć na załączonej kuchence. Zagotować i od chwili zagotowania gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia na minimum 6 godzin. (Ja zagotowuję schab po raz pierwszy wieczorem i pozostawiam na całą noc).

  2. Ostygnięty schab ponownie zagotowujemy i od chwili zagotowania gotujemy przez 5 minut. Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na około 8 godzin. Wyjmujemy zimny schab i kroimy na plasterki.
    Rewelacyjny na kanapkach z sałatą i pomidorkiem lub ogóreczkiem :)
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 26 maja 2014 Do tej pory zwykle schab piekłam i niestety nie raz wyszedł mi przesuszony. Muszę spróbować Twojej wersji gotowanej. Liczę że będzie tak soczysty jak obiecujesz :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 21 maja 2014 Pyszne mięsko. Muszę zrobić, więc przepis zabieram do ulubionych.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 20 maja 2014 Takie mięska są najlepsze do kanapek:-))

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 20 maja 2014 Pycha! Zdrowe, soczyste i smaczne mięsko! :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 maja 2014 W prawdzie przepis jest doskonale znany na Smakerze i pewnie nie tylko, ale rzeczywiście potwierdzam, bo też wielokrotnie robiłam, że tak zrobione mięso jest rewelacyjnie soczyste :) Odpowiedzi: 2 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń