Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, ziela, pieprzu i liścia laurowego, no i oczywiście soli. Ja zaszalałam tym razem i nawaliłam wszystkiego, co miałam pod ręką. Jednakże największą niespodzianką dla niektórych będzie cynamon, o którym przypadkowo się dowiedziałam, że ma właściwości prezerwujące jakiś czas temu. Właściwie nie zdziwiło mnie to, bo już jako nastolatka dodałam cynamon do marynaty na jagnięcinę. Do dziś pamiętam jej kolor a i smak był dystynktywny. Zresztą kilkukrotnie w ostatnich latach dodawałam cynamon do pieczenia mięs. Ale dosyć gadania i przejdźmy do rzeczy. Oto przepis na solankę, do której włożyłam boczek.
Naczynie ceramiczne lub kamienne, łyżeczka, talerzyk, przykrywką lub ściereczka
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5366
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47815
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165673
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5366
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47815
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165673
Składniki
Wodę zagotowujemy i odmierzamy 600 ml.
Do naczynia dodajemy wszystkie składniki oprócz witaminy C, którą kruszyny na proszek pomiędzy dwiema łyżkami do zupy. Następnie dodajemy do naczynia.
Zioła oraz przepuszczony przez praskę (uprzednio obrany) zalewamy przegotowaną wodą i mieszamy łyżką.
Po wystudzeniu wlewamy trochę wody do kamiennego lub ceramicznego naczynia, wkładamy mięso ( u mnie boczek tym razem)
Dolewamy resztę wody, a następnie przykładamy talerzykiem i przykrywamy ściereczką lub pokrywką i zostawiamy na 5 dni w chłodnym miejscu. Piątego dnia mięso jest gotowe do dalszej obróbki. Moje jeszcze się marynuje.