Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, ziela, pieprzu i liścia laurowego, no i oczywiście soli. Ja zaszalałam tym razem i nawaliłam wszystkiego, co miałam pod ręką. Jednakże największą niespodzianką dla niektórych będzie cynamon, o którym przypadkowo się dowiedziałam, że ma właściwości prezerwujące jakiś czas temu. Właściwie nie zdziwiło mnie to, bo już jako nastolatka dodałam cynamon do marynaty na jagnięcinę. Do dziś pamiętam jej kolor a i smak był dystynktywny. Zresztą kilkukrotnie w ostatnich latach dodawałam cynamon do pieczenia mięs. Ale dosyć gadania i przejdźmy do rzeczy. Oto przepis na solankę, do której włożyłam boczek.
Naczynie ceramiczne lub kamienne, łyżeczka, talerzyk, przykrywką lub ściereczka
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12081
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 152
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8888
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155541
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1214
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12081
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 152
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8888
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155541
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1214
Składniki
Wodę zagotowujemy i odmierzamy 600 ml.
Do naczynia dodajemy wszystkie składniki oprócz witaminy C, którą kruszyny na proszek pomiędzy dwiema łyżkami do zupy. Następnie dodajemy do naczynia.
Zioła oraz przepuszczony przez praskę (uprzednio obrany) zalewamy przegotowaną wodą i mieszamy łyżką.
Po wystudzeniu wlewamy trochę wody do kamiennego lub ceramicznego naczynia, wkładamy mięso ( u mnie boczek tym razem)
Dolewamy resztę wody, a następnie przykładamy talerzykiem i przykrywamy ściereczką lub pokrywką i zostawiamy na 5 dni w chłodnym miejscu. Piątego dnia mięso jest gotowe do dalszej obróbki. Moje jeszcze się marynuje.