Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś dostępne w niemal każdej piekarni, dzisiaj prawie zapomniane.... Wytrawne bułeczki na zakwasie (z niewielkim dodatkiem drożdży), posypane gruboziarnistą solą i obowiązkowo kminkiem. Z podanych składników wychodzi 8 większych lub 12 małych bułeczek.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24995
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 393
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24995
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 393
Składniki
W misce wymieszać składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać z zaczynem. Wyrabiać przez około 10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta).
Ciasto uformować w kulę, przełożyć do wysypanej mąką miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na dwie (lub trzy) części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Płaty ciasta przekroić na cztery części tworząc trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć w rulonik, przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać solą i kminkiem. Piec przez 15 minut. Studzić na kartce.