Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś dostępne w niemal każdej piekarni, dzisiaj prawie zapomniane.... Wytrawne bułeczki na zakwasie (z niewielkim dodatkiem drożdży), posypane gruboziarnistą solą i obowiązkowo kminkiem. Z podanych składników wychodzi 8 większych lub 12 małych bułeczek.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3746
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 694
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3746
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 694
Składniki
W misce wymieszać składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać z zaczynem. Wyrabiać przez około 10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta).
Ciasto uformować w kulę, przełożyć do wysypanej mąką miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na dwie (lub trzy) części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Płaty ciasta przekroić na cztery części tworząc trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć w rulonik, przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać solą i kminkiem. Piec przez 15 minut. Studzić na kartce.