Do góry

Dodatki Przepis na:

solanki

solanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 2831

Dodano:

Odsłon: 546

Kiedyś dostępne w niemal każdej piekarni, dzisiaj prawie zapomniane.... Wytrawne bułeczki na zakwasie (z niewielkim dodatkiem drożdży), posypane gruboziarnistą solą i obowiązkowo kminkiem. Z podanych składników wychodzi 8 większych lub 12 małych bułeczek.

Składniki

  • ZACZYN:
  • mąka pszenna chlebowa - 150 g
  • aktywny zakwas żytni - 40 g
  • woda - 120 ml
  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • mąka pszenna chlebowa - 200 g
  • woda - 120 ml
  • drożdże instant - 2 g
  • cukier - 1 płaska łyżka
  • sól - 1 płaska łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • rozmącone jajko - 1 szt
  • gruboziarnista sól (lub sól w płatkach)
  • kminek
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
solanki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

  2. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać z zaczynem. Wyrabiać przez około 10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta).

  3. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do wysypanej mąką miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około 2 godziny).

  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na dwie (lub trzy) części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Płaty ciasta przekroić na cztery części tworząc trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć w rulonik, przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania.

  5. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać solą i kminkiem. Piec przez 15 minut. Studzić na kartce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń