Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasuje do fasolki, kalafiora, brokuła itp. Mała odmiana dla codziennego obiadu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 773
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1406
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 773
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1406
Składniki
Zaczynamy od klasycznego beszamelu - rozpuszczamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, mieszamy nie dopuszczając do zarumienienia (ma tylko stracic smak surowizny). Porcjami dolewamy zimne mleko (wbrew krążącej opinii, to właśnie zimne mleko zapobiega powstawaniu grudek), sos ma być dość gęsty ale lejący - więc ilość mleka może ulec niewielkiej zmianie.
Doprawiamy cytryną, curry, sola i cukrem. Podajemy z gorącymi warzywami. Smacznego!