Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos cytrynowy

Sos cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48635

Dodano:

Odsłon: 8339

:)

Składniki

  • 4 żółtka
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytryny sparzyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę , a potem wycisnąć sok.

  2. Cukier zagotować (75 g) z 250 ml wody , zdjąć z ognia i połączyć z sokiem cytrynowym.
    W metalowej misce utrzeć na białą puszystą masę żółtka (25 g) z cukrem oraz startą skórką z cytryny.

  3. Naczynie umieścić nad parą i ubijając żółtka , cienkim strumieniem wlać lekko ostudzony syrop cytrynowy. Ubijać jeszcze chwilę , aż sos nieco zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń