Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz idealnego dodatku, który podkreśli smak mięsa i warzyw? Ten sos do gyrosa to delikatne połączenie śródziemnomorskich aromatów, które przeniesie cię do słonecznej Grecji. Intensywność oliwy z oliwek łączy się z kremowym jogurtem greckim, tworząc wyrazistą bazę sosu. Tajemnicą charakterystycznego smaku tego dania jest feta — ser, który od wieków króluje w regionach śródziemnomorskich. Jego słona nuta doskonale współgra z kwaskowatością octu winnego. Nie można zapomnieć o ziołach i przyprawach, które nadają lekkości i przyjemnego, ziołowego aromatu. Sos jest nie tylko idealnym dodatkiem do klasycznego gyrosa. Doskonale sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw czy dressing do sałatek. Jego uniwersalność sprawia, że może być gwiazdą rodzinnej kolacji, czy uroczystego przyjęcia. Całość jest bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu, będąc idealnym sosem dla osób zapracowanych i zabieganych.
Polecam, pychota.
Odsłon: 750
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5066
Polecam, pychota.
Odsłon: 750
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5066
Składniki
W blenderze kielichowym umieść oliwę z oliwek, jogurt, ocet, musztardę i wodę. Zmiksuj wszystko bardzo krótko na jednolity płyn.
Dodaj pokruszoną fetę i ponownie zmiksuj całość na gładką masę. Przelej ją do miseczki.
Sos do gyrosa dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaj i wstaw całość do lodówki na co najmniej 30 minut.
Podawaj jako dodatek do mięs typu gyros czy warzyw.