Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz idealnego dodatku, który podkreśli smak mięsa i warzyw? Ten sos do gyrosa to delikatne połączenie śródziemnomorskich aromatów, które przeniesie cię do słonecznej Grecji. Intensywność oliwy z oliwek łączy się z kremowym jogurtem greckim, tworząc wyrazistą bazę sosu. Tajemnicą charakterystycznego smaku tego dania jest feta — ser, który od wieków króluje w regionach śródziemnomorskich. Jego słona nuta doskonale współgra z kwaskowatością octu winnego. Nie można zapomnieć o ziołach i przyprawach, które nadają lekkości i przyjemnego, ziołowego aromatu. Sos jest nie tylko idealnym dodatkiem do klasycznego gyrosa. Doskonale sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw czy dressing do sałatek. Jego uniwersalność sprawia, że może być gwiazdą rodzinnej kolacji, czy uroczystego przyjęcia. Całość jest bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu, będąc idealnym sosem dla osób zapracowanych i zabieganych.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54205
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 540
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5543
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54205
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 540
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5543
 
         
         
                Składniki
W blenderze kielichowym umieść oliwę z oliwek, jogurt, ocet, musztardę i wodę. Zmiksuj wszystko bardzo krótko na jednolity płyn.
Dodaj pokruszoną fetę i ponownie zmiksuj całość na gładką masę. Przelej ją do miseczki.
Sos do gyrosa dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaj i wstaw całość do lodówki na co najmniej 30 minut.
Podawaj jako dodatek do mięs typu gyros czy warzyw.